Nowy skwer przy Centrum Edukacyjno – Multimedialnym w Piasecznie

1016

Na działce przy ul. Jana Pawła II 53, przed wejściem głównym do Centrum Edukacyjno-Multimedialnego w Piasecznie, powstała nowa, przyjazna przestrzeń publiczna. Miejsce posłuży nie tylko użytkownikom CEM, ale także wszystkim mieszkańcom miasta.

W ramach inwestycji przeprowadzono utwardzenie ternu, postawiono elementy małej architektury takie jak ławki, krzesła parkowe, stojaki na rowery, stoliki szachowe, kosze, pergole. Na nowym skwerze pojawiła się także mini-siłownia, hamaki  oraz nowoczesny, dobrze wyposażony plac zabaw dla dzieci. Kolorowe trampoliny, huśtawki, drewniane domki, a także zjazd linowy z pewnością przypadną do gustu najmłodszym użytkownikom tej przestrzeni.

Powstanie skweru wiązało się także z wykonaniem nowych nasadzeń drzew, krzewów i rabat bylinowych (przy zachowaniu istniejącej zieleni), a także wykonaniem oświetlenia i przyłącza wodociągowego oraz systemu automatycznego nawadniania.

Łączny koszt wydatków poniesiona na realizację zadania wyniósł około 1 milion zł.

Zadanie udało się zrealizować dzięki środkom własnym gminy, a częściowo  także dzięki wsparciu z budżet Województwa Mazowieckiego (pomoc finansowa w ramach Mazowieckiego Instrumentu Wsparcia Ochrony Powietrza MAZOWSZE 2019) – 94 680,00 zł i Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej (Program Ministerstwa Sportu i Turystyki Otwarte Strefy Aktywności)- 50 000,00 zł