Galeria sztuki w dawnej strażnicy

620
widok na nową strażnicę z lotu ptaka

W budynku dawnej strażnicy OSP przy ul. Puławskiej gmina planuje umieścić nowoczesną galerię sztuki. Powstaje właśnie koncepcja przebudowy oraz rozbudowy tego budynku.

Po wyprowadzce z remizy strażaków z OSP rozpoczęła się dyskusja na temat przyszłego wykorzystania tego obiektu. Do przedstawienia swoich pomysłów na przebudowę strażnicy, będącej pod opieką Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, gmina zaprosiła studentów z Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania w Warszawie.

Tak chcieli mieszkańcy

Efektem współpracy z uczelnią było powstanie ośmiu prac projektowych stworzonych na zajęciach z projektowania architektonicznego prowadzonych przez mgr. inż. Piotra Gastmana. Wizualizacje stworzone przez studentów zostały najpierw zaprezentowane radnym podczas posiedzenia Komisji Promocji Rady Miejskiej, a następnie mieszkańcom na wystawie umieszczonej na ścianie budynku dawnej strażnicy.

– Prace studentów były dla nas inspiracją przy wyborze jednego z kilku wariantów koncepcji przebudowy tego budynku, które zostały przygotowane przez firmę projektową – podkreśla Daniel Putkiewicz, I zastępca burmistrza Miasta i Gminy Piaseczno.

O wyborze przeznaczenia obiektu zdecydowały wyniki internetowej i facebookowej ankiety wśród mieszkańców. Większość z nich wskazywała, że dawna strażnica po przebudowie powinna pełnić funkcje związane z kulturą.

Zgodnie z zaakceptowaną przez kierownictwo Urzędu koncepcją, budynek dawnej strażnicy OSP przejdzie dużą metamorfozę. – Zależy nam na zachowaniu jego zabytkowego charakteru, ale jednocześnie chcemy stworzyć nowoczesny i funkcjonalny obiekt, który poprawi estetykę przestrzenną centrum miasta – mówi Daniel Putkiewicz.

Dwa budynki połączone szklanym łącznikiem

Koncepcja przebudowy budynku dawnej strażnicy zakłada przekształcenie go w miejską galerię sztuki. Zabytkowy obiekt miałby zyskać nowoczesne oblicze dzięki zamianie drewnianych wrót na elementy szklane. Elewacji przywrócony zostałby biały kolor.

Znajdujące się w pobliżu budynku garaże, które zostały dobudowane w latach 50. ubiegłego wieku, zostałyby wyburzone. W ich miejsce powstałby dwukondygnacyjny budynek o prostej bryle i elewacji wykończonej płytami włókno-cementowymi oraz naturalnym drewnem.

Nowy obiekt z budynkiem byłej strażnicy połączyłby przeszklony łącznik.

Główne wejście do budynku strażnicy zostało zaprojektowane od strony placu przed domem parafialnym. Prowadziłoby ono do centralnego holu, w którym znajdowałyby się kawiarnia i punkt informacyjny. – Do kawiarni można byłoby wejść także od strony zachodniej, przez podcień i ogródek w nowo powstałym pasażu, gdyż koncepcja przebudowy budynku przewiduje umożliwienie przejścia pomiędzy Muzeum Regionalnym a krzyżem papieskim – informuje Anna Bednarska, pełnomocnik burmistrza.

Zgodnie z koncepcją, do budynku prowadziłoby jeszcze wejście serwisowe (od strony ratusza), a także wyjście ewakuacyjne (od strony ul. Puławskiej), którym mogłyby być dostarczane wielkogabarytowe eksponaty.

Galeria i czytelnia

Główna przestrzeń ekspozycyjna miałaby być usytuowana w starym budynku strażnicy. – Chcemy zlikwidować istniejące tam obecnie ściany działowe, dzięki czemu uzyskamy dużą, podłużną salę. Jeśli zajdzie taka potrzeba, będziemy mogli wydzielać mniejsze pomieszczenia za pomocą mobilnych ścianek działowych – mówi Anna Bednarska.

Wysoki na dwie kondygnacje hol ma umożliwić prezentację dużych dzieł, w tym obrazów i plakatów. Mają być one prezentowane na ścianie, która będzie doświetlona świetlikiem dachowym i którą będzie można oglądać także z poziomu antresoli, na której z kolei ma znajdować się księgozbiór czytelni.

W nowej części budynku planowane jest usytuowanie pomieszczeń pomocniczych. Na parterze mają znaleźć się kawiarnia/czytelnia (wraz z zapleczem), pomieszczenia techniczne i magazynowe oraz węzeł sanitarny. Na piętrze koncepcja przewiduje natomiast umiejscowienie pomieszczeń administracyjnych, socjalnych oraz pomocniczych.

Obiekt ma być w pełni przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wewnątrz budynku ma powstać winda, która umożliwi swobodną komunikację pomiędzy kondygnacjami.

– Powierzchnia użytkowa projektowanych obiektów to około 397 mkw., a ich kubatura to 25 825 metrów sześciennych. Według szacunkowej wyceny koszt tego przedsięwzięcia może wynieść około 3 mln zł brutto – podsumowuje koncepcję przebudowy i rozbudowy strażnicy Anna Bednarska.

– W planie budżetu gminy Piaseczno na przyszły rok zaplanowane zostały środki finansowe na opracowanie dokumentacji projektowej dla tego obiektu wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Jeśli nie zajdą żadne nieprzewidziane okoliczności, jest szansa, że realizacja inwestycji rozpocznie się w roku 2019 – mówi Daniel Putkiewicz.